Данъчната система в Хонг Конг като проводник на икономически расте

*Публикувано на страницата на ЕКИП

 

Невижданият скок в икономическото развитие, който се наблюдава в Хонг Конг през втората половина на 20ти век, е най-малко познатата история от така наречените „Азиатски чудеса”. От гол остров с няколко къщи върху него, британската колония се трансформира в многомилионен мегаполис, лидер в дребната индустрия,а по-късно и световен финансов център. Средният годишен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) между 1948 и 1960 г. е 7 %, като между 1961 и 1982 г. достига 9%. БВП на глава от населението от $180 през 1948 се увеличава до $5800, което представлява седемкратно реално подобрение.

Много автори като Rabushka(1976), Smith (1966), Friedman and Friedman (1980) и Powell (2004) , намират директна връзка между фискалната и икономическата политика на острова и забележителния икономически растеж в периода след Втората световна война. Ключов елемент от фискалната политика е изключително интересната данъчна система, която става основа на прочутия плосък данък на Hall и Rabushka. Нека разгледаме най-важните характеристики на Internal Revenue Ordinance 1947, която е останала почти непроменена като данъчен кодекс от въвеждането си през 40-те години:

  1. В основата на системата е плосък данък, който поставя таван на общото бреме. При създаването на системата таванът е  10% , през годините постепенно се увеличава до днешния си размер от  17.5%  (като този за личен доход е 16%). Плоският данък е на практика три различни данъка, които се налагат съответно върху печалби, заплата и собственост. Има и втора възможност, наречена ‘лично облагане’, което изчислява тежестта по-различен начин и често води до по-ниско бреме.

 

  1. Целият данъчен кодекс е 200 страници, изключително кратък и разбираем. Колкото по-сбит и лесен за ползване е основният данъчен документ, толкова по-ниски са административните разходи на бизнеса при плащането на задълженията към държавата. В същото време нуждата от бюрокрация в самата данъчна администрация е значително по-малка и целият процес е по-евтин и за държавата.

 

  1. Данъчната база в Хонг Конг е „тясна”, т.е. голяма част от населението не плаща данъци благодарение на определени облекчения и изключения, заложени в кодекса. Важно е да се отбележи, че тази постановка работи успешно за колонията заради минималното преразпределение, което се наблюдава там. Размерът на държавата в Хонг Конг никога не е надхвърлял 20% от БВП, като през повечето години от втората половина на 20 век е под 16%.

 

  1. Голяма част от данъците, които се плащат в Западна Европа и САЩ, не присъства сред разпоредбите на Internal Revenue Ordinance 1947. Най-интересна е липсата на ДДС или какъвто и да е друг General Sales Tax. Липсва данък върху лихвите, няма наследствен данък и данък върху дивидентите. По този начин е стимулирано спестяването, а от там и използването на спестяванията за развитие на бизнес.

 

  1. Важна и интересна характеристика на хонгконгсата система е липсата на Pay As You Earn (PAYE) разпоредба Това означава, че всеки данъкоплатец сам попълва и подава декларация за всички плащания, които дължи на държавата. При PAYE работодателят директно удържа част от дължимите данъци (след това ги плаща на държавата) и работникът никога не осъзнава реалния размер на това, което се взема от дохода му. Важен е психологическият ефект на реално осъзнаване големината на данъчната тежест – гласоподаватели, които знаят колко се взема от тях са доста по-критични към бъдещи данъчни увеличения.

 

Икономически изследвания като Leibfritz et al (1997), Plosser (1992), Barrо (1991) и King и Rebelo (1990) показват, че по-високите данъци спъват растежа. Една система с минимално облагане помага на икономическото развитие като позволява на инвеститори и предприемачи да задържат плодовете на своя труд. Акумулираните капитали се вливат в реалната икономика, а в същото време външни инвеститори биват привлечени от благоприятния бизнес климат.

King and Rebelo (1990) стигат до следното заключение, което може да е полезно на вземащите решения за българската икономика и да послужи като отворен край за статията/темата:

„Ние показваме, че националното данъчно облагане може в голяма степен да повлияе на дългосрочния икономически растеж. Особено в малки, отворени икономики с голямо ниво на мобилност на капитала, данъчното облагане може лесно да доведе до „капан за развитието” (в които страните стагнират или регресират) или до „чудо на растежа” (при което страните преминават от слаб растеж към бърза икономическа експанзия).”

 

Библиография

Barro, R., 1991, Economic growth in a cross-section of countries”, QuarterlyJournal of Economics, Vol.106, pp. 407-441

Friedman, M. and Friedman, R., 1980, Free to Choose: A Personal Statement, Avon Books, New York

King, R., and Rebelo, S., 1990, Public policy and economic growth: developing neoclassical implications, Journal of Political Economy, Vol. 98, pp. 126-150

Leibfritz, W., Thorton, J., and Bibbee, A., 1997, Taxation and economic performance, OECD Economic Department Working Papers, No. 176

Plosser, C., 1992, The search for growth, Policies for Long-Run EconomicGrowth, Federal Reserve Bank of Kansas City

Powell, B., 2004, State Development and Planning: Did it Create an East Asian Miracle?, Independent Institute Working Paper ,Vol.54, pp. 1-25

Rabushka, A., 1979. Hong Kong: a study in economic freedom, Chicago, IL: University of Chicago Press.

SmithH., 1966, John Stuart Mill’s Other Island. A study of the economic development of Hong Kong,London: InstituteofEconomic Affairs, pp.18-21

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Защо пак с този протекционизъм?

Един преглед на българските медии напоследък оставя неприятно чувство за за(въз)раждаща се протекционистка реторика. Само в едно от последните предавания на Цветанка Ризова, двама последователни гости (социолог и политик) се обявяват в „защита” на родния производител и отпъждане на китайските стоки. Свидетели сме на поредното рециклиране на познатия аргумент за турския/македонския домат, който (ако не знаете) освен нечестен, е и по-малко вкусен от българския.

Да погледнем най-важния според думите на политиците участник в пазарната размяна  – потребителят.  Какви ще се последствията за него от ограничаването, следователно оскъпяването, на вноса на определени стоки в страната?

На първо място, ще имаме моментално прекъсване на най-важния пазарен процес – този на свободното договаряне. Щом една стока намира купувачи, то размяната ѝ носи облаги на двете страни – ако трябва да сме конкретни, хората, купуващи китайски стоки, искат да ги потребяват и оценяват придобиването им като по-полезно от запазването на монетарния им еквивалент. Когато в покупко-продажбата се намеси държавата със своите регулации, тя неминуемо изменя доброволно постигнатия баланс в сделката.

На второ място, спомената по-горе намесата ще принуди потребителите да се обърнат към скъпите, непредпочетени български продукти, които се фаворитизират от политиците. Или в случай, че не желаят да се върнат към тях, ще бъдат таксувани през ефектите, произтичащи от въвеждането на тарифи и квоти. Големите печеливши ще бъдат тези бизнеси, които успеят най-умело да лобират пред властимащите за квоти в своя бранш, а сметката ще се плати от наивните избиратели.

В свой монограф от 1986 г. Мъри Ротбард използва reductio ad absurdum, за да покаже колко безсмислени са протекционистките бариери. Той пита, ако работеха толкова добре и наистина водят до повишаване на благоденствието, то защо нямаме тарифи между отделните градове (как така кюстендилски череши в София, а местните производители?), между квартали ( вносът на сандвичи от Младост 3 в Младост 1 е стар проблем), дори между съседи. Не може ли семейство Иванови да издаде декрет за спиране покупката на стоки, произведени извън дома, не е ли това най-висша отдаденост на семейните ценности, които политиците ни винаги са намирали за изключително важни.

Добър пример за цената на протекциите може да даде американската стоманена индустрия от началото на века[1]. От тарифите първо пострадва автомобилостроенето. За всеки седан, асемблиран в страната, е необходима стомана за около $700, когато заради протекции цената на тон скочи с $50, общият резултат е $6,5 милиарда годишно допълнителни разходи за ползвателите на 130 милиона тона от продукта. Тези пари облагодетелстват собствениците на леярни, но в същото време водят до затваряне и местене на фабриките, ползващи суровината, и до по-скъпи стоки за крайния потребител.

Ситуацията е по-неприятна, когато става дума за т. нар стоки от първа необходимост. Ограничаването на вноса на храни води до директното им поскъпване, а е известно , че българите харчат над 50% от дохода  си за храна и жилище, като процентът е по-голям при хората в лошо икономическо положение.  Налагането на своеобразен „данък българско производство” със сигурност няма да им се отрази добре и едва ли биха го подкрепили.

Затова повече икономическа грамотност, по-малко популизъм от всички, моля.


[1] Griswold, Daniel. “Protectionism Hurts Consumers.” February 4, 1999. http://www.cato.org/publications/commentary/protectionism-hurts-consumers (accessed June 10, 2012).Image

Posted in Uncategorized | Tagged , , , | Leave a comment

Преместване на автора

Авторът на този блог продължава да пише на ново място. Отново не забравям любимата си тема за образованието, но за съжаление съм далеч от Стопанския факултет, за да мога да се занимавам с активизъм. Ако такъв ентусиаст се появи с удоволствие бих му помогнал.

Новото място, където ще се изявявам е:

ЕКИП

Разгледайте сайта и, ако Ви интересува нещо или искате да пиша по определена тема, съм все така отворен към предложения.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

2010 in review

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads This blog is on fire!.

Crunchy numbers

Featured image

A helper monkey made this abstract painting, inspired by your stats.

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 2,100 times in 2010. That’s about 5 full 747s.

 

In 2010, there were 40 new posts, not bad for the first year! There were 8 pictures uploaded, taking up a total of 2mb.

The busiest day of the year was May 21st with 133 views. The most popular post that day was Декани и заместник декани….

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were facebook.com, dnevnik.bg, capital.bg, mail.yahoo.com, and botd.wordpress.com.

Some visitors came searching, mostly for stoyanpanchev.wordpress.com, stoyanpanchev blog, софийски университет, иван илчев, and долорес ботева.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Декани и заместник декани… May 2010
1 comment

2

Отговор за доц. Иванов May 2010

3

Неофицилните аргументи May 2010
2 comments

4

Доста кофти September 2010

5

Защо ББ и ГЕРБ мразят СУ? October 2010
7 comments

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Анимиран Кен Робинсън

Попаднах на анимирано клипче на сър Кен Робинсън, мой любимец с интересни идеи за образованието. Много ми хареса как в началото казва (свободен превод по слух):

Децата ни не виждат причина да получават образование. Когато ние (наборите на Кен) ходихме на училище, ни държаха там с историята, че ако се стараеш, справяш се добре и получиш диплома – ще имаш работа. Нашите деца не вярват на това! И са прави, между другото. По-добре е да имаш диплома, но това вече не е никаква гаранция (че ще имаш работа). Особено ако пътят към нея те кара да маргинализираш нещата, които чувстваш важни.

И това важи за държавата с най-развито висше образование. Лидер във всички световни класации. Как да виниш нашите гимназисти, че наблягат на пиенето и забавленията? В Щатите и в Западна Европа дипломите поне носят определена стойност. Нашите губят своята с всяка изминала година. Прав беше, д-р Ганев, казвайки че българското образование има сериозен проблем с мотивацията и reward механизмите.

Според мен, най-големият проблем е, че по високите етажи на образователните институции не желаят да се огледат. А ние (децата) спряхме да вярваме 🙂

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Как НЕ се става международен университет

Един разговор, който проведох последните дни, ме накара да се замисля (отново) за турските студенти в България. Всички сме забелязали как те не знаят български, идват на изпит и си изпросват курсова. А пък курсовата е лесно си представим как си я набавят. И това е само когато има нужда да дойдат на изпита…

Спомних си за ТАЗИ статия. Изглежда не само българските студенти сме се усетили. Турската дъжава си е взела поука и ги кара да се поизпотят за признаване на дипломите.

“Турция прилага подобни ограничения и към други държави, но те не са от Европейския съюз. Приравнителни изпити има за студенти, завършили в страни като Иран и Азербайджан”

Изглежда към тези центрове на наука и просвета се стремят смотаните ръководители на СУ и ТУ. Азербайджанското образование ще е чудесен бенчмарк за ректора Илчев.

Както са написали в статията, таксите на турците са огромни, за което те си получават (купуват) една диплома от страна от ЕС. Това може да изглежда като бонус за останалите студенти. Та на кого пречат няколко турци в група, те дори не се появяват. Чувал съм тази теза още докато бях ученик в СМГ, там “спонсорските” паралелки ни позволяваха да имаме хубав физкултурен салон. А на вече бившия директор…да има частна гимназия :))

Големият разрив идва когато се замислим за ОГРОМНИТЕ претенции на Софийския университет. Средище на знанието, стожер на науката, люпилня на солидни кадри…абее сериозна институция. Но в същото време, този велик ВУЗ дава на (растяща) група чужденци (които на бълграски могат само да си поръчат хот-дог на количката до ИЧС)  да завършва наравно с останалите студенти.

Дори и да се абстрахираме от останалите простотии във висшето образование…това е пълен ташак. Все едно да пуснат наематели в сградата на Парламента, един магазин за бельо, KFC…ще се попълни някоя дупка в бюджета.

Драги ректори, вие сте тъпаци! И ме преебавате все повече! Обезценявате не само себе си, но и моята диплома!

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Училищна математика

Ето как би трябвало да изглежа преподаването на математика в бъдеще.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

20 години Стопански факултет


Изглежда, че се навършват 20 години от възстановяването на СтФ. Сигурно един от малкото умни ходове на университетската администрация през тези последни 20 години.

Във всеки друг уважаващ се университет, такова събитие би се отбелязало с големи тържества. Аз научих от поканата в сайта на факултета, който отваря поради специфичен интерес. Нищо не се говори ( за събитието) сред студентите, а и от преподавателите.

Не мисля, че има и какво да се празнува толкова. До колкото съм чувал, началото на възродения факултет е било доста по-добро от състоянието му в момента. И ако има някакъв престиж около СтФ, той е остатък от началото на 90-те.

Въпреки че (един вид) рекламирам събитието, не съветвам никого да ходи. Най-вероятно ще се слушат безкрайните хвалебствия на доц. Чобанов. За съжаление, Класацията му дава още възможности да ги ръси тези хвалебствия.

Ако някой, все пак, отиде…може да ми разкаже. И какво е “тържествена научна сесия” ?

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Класацията

Вече е факт класацията на ВУЗовете в България. Хвърлих и един поглед и мога да кажа, че съм впечатлен. Подробна, с възможност за сравняване по различни показатели, с възможност за сравняване на различни университети. От това, което съм видял, съм даже ДОСТА впечатлен.

Разгледах и методиката, стори ми се смислена и с подходящо разпределение на тежестите на отделните показатели. Както и авторите са споменали, класацията носи и голяма доза субективност, тъй като използва и много проучвания на личното мнение на студентите. Но друг начин за измерване на Удоволетвроение и Престиж не съществуват.

Блогът се чете главно от студенти по икономика и управление, а и все пак много от нас са от СтФ, така че…

Класиране в направлание ” Администрация и управление” :

1. СУ

2. АУБ

3. УНСС

Класиране направление “Икономика”

1. АУБ

2. СУ

3. УНСС

Позволих си да погледна по-подробно сравнението между първите три в направление “Икономика”. Избрах няколко показателя, като по-интересни (или важни).

Първото, което се набива е значително по-големият осигурителен доход на завършилите в Благоевград. Наистина сериозна разлика, 500 лева повече от втория (СУ) и 700 лева повече от третрия (УНСС). Като разликата между втори и трети е само 200 лв, такава разлика може да говори за convergence на СУ и УНСС, convergence към дъното :))

Освен това, 86% от студентите в АУБ са определили участието си в стажове, като полезни. В СУ и УНСС само около 20%. Добре отразява факта, че при нас, както много неща, стажовете са си проформа.

Последният любопитен факт е оценката за преподаване в СУ, която е най-ниска от трите. Но в същото време, Алма Матер е учебното заведени с най-голям брой щатни преподаватели на 100 студента. Четири пъти повече, от колкото в АУБ и 3 пъти повече от колкото в УНСС. Най-ниска оценка, но най-много преподаватели…СУ отново е символ на ефективност.

АУБ                 СУ                  УНСС

1934,85
1483,60
1264,80
Осигурителен доход на завършилите
5,97
4,89
5,02
Преподаване
2,35
12,15
3,16
Щатни преподаватели
86,67
22,22
19,69
Участие в стажове
Posted in Uncategorized | 2 Comments

Бихме УНСС :)

Това е гордата новина на сайта на факултета. В 21 направления, СУ е по-добър от всички останали, в останалите 3 води Американският в Благоевград. Това са разкритията от дългоочаквания рейтинг, който щял да излезе в четвъртък.

По думите на Игнатов Стопанският факултет на Алма матер в някои отношения е по-добър от УНСС. “Това е така, защото е малък факултет и в него е концентриран голям научен потенциал”, обясни Игнатов.

Това изглежа идва от съотношението преподаватели/студенти, което е важен показател във всички подобни рейтингови измервания. Не е голяма изненада, че СтФ е по-добре от УНСС. Не знам дали има университет с по-раздут прием от него.

Не съм успял да забележа големия научен потенциал обаче. А и там където го има, не мисля, че по някакъв начин е облагодетелствал много студенти. Добър пример е гусин Мъглата, който дочух, че е голям учен…но също е един от най-слабите преподаватели, които съм срещал изобщо (4 години университет + 12 училище).

Чакам с нетърпение да видя цялата класация, критериите и методиката. И все пак, целта никога не трябва да бъде България. Пазарът на образование е световен, а дори и Турция разбра, че тук не подготвят техните хора.

Posted in Uncategorized | 2 Comments